Oesters (Zeeuwse)

2,10

Per stuk

Het neusje van de zalm, de crème de la crème, de Rolls Royce: vele superlatieven worden gebruikt om de smaak van de (Zeeuwse) oester te omschrijven. Bijna alle Zeeuwse oesters komen uit Yerseke, een bedrijvig vissersdorp met de Oosterschelde als achtertuin. Naast de mossel en de Oosterscheldekreeft, nog zo’n heerlijke delicatesse uit Zeeland.

Artikelnummer: VDH0047 Categorie: Tags: ,

Beschrijving

Verspreiding Oester

De Zeeuwse oester is in de jaren ’70 geïntroduceerd in de Zeeuwse wateren en is de laatste tien jaar sterk in aantal gestegen in dit gebied. Zo erg gestegen zelfs dat er jaarlijks een miljoen stuks gevangen wordt.

Biologische Kenmerken

Oesters zijn hermafrodiet, dit betekent dat ze tweeslachtig zijn. Ze kunnen zichzelf niet bevruchten. In juli en augustus is de paaitijd waar bevruchte eicellen zich ontwikkelen bij de ‘moeder oester’ tot larven die zelfstandig kunnen leven waardoor ze worden afgestoten. De larven zakken door de zwaarte van hun ontwikkelende schelp naar de bodem. Hier proberen ze zich met de holle kant vast te hechten aan een vast oppervlak. Dit zijn meestal lege mosselschelpen. Oesters verkrijgen hun voedsel door het filteren van water waaruit ze tegelijkertijd zuurstof opnemen.

Overige Informatie Oesters

Fluctuaties in de oesterbestanden worden deels bepaald door klimatologische omstandigheden, zoals lange hete zomers en strenge winters. Verder speelt het uitbreken van oesterziektes en -plagen een rol. Deze vormen overigens geen gevaar voor de volksgezondheid.

Wilt u meer weten over de Zeeuwse Oester? Bestellen? Bestel deze bij Visspeciaalzaak de Haan, Barneveld

Andere suggesties…