Er zijn veel verschillende soorten zeebrasems, de bekendste en meest voorkomende zijn: de Dorade Royale, Dorade Grise (Spondyliosoma cantharus), ook wel zeekarper of gewone zeebrasemgenoemd en de rode zeebrasem die door het leven gaat als Dorade Rose (Pagellus bogaraveo).
De dorade (Sparus aurata), ook bekend als Dorade Royale en goudbrasem, is lid van de Sparidae (zeebrasemachtige). Deze roofvis met één rugvin en één aarsvin, in de oudheid Orata genoemd en zo nog steeds in Italië (terwijl het in Spanje ‘Dorade’ is), leeft van nature in rotsachtige kustwateren.
De volwassen vis bereikt gewoonlijk een lengte van ongeveer 35 cm, maar kan tot 70 cm worden en tot ongeveer 2,5 kg wegen. Ze bereiken hun commerciële grootte gemiddeld na anderhalf jaar. Een dorade heeft een ovaal lichaam, tamelijk hoog en samengedrukt, relatief kleine ogen en een rij flink scherpe tanden die verstopt zitten achter zijn dikke lippen.
Vangst
De goudbrasem komt voor in zowel zoet, zout als brak water, waar hij zich voedt met macrofauna (kevers, slakken, wormen, larven, etc.) en visjes. Hij leeft in scholen, dichtbij de bodem langs de kust van de Middellandse Zee, in Het Kanaal en de Atlantische Oceaan. Hij komt als zomergast in de Noordzee.
Er wordt niet erg intensief op dorade gevist. Wilde dorade komt meestal van de Franse kust met behulp van lijnvisserij. Er wordt daarnaast aangevoerd vanuit Ghana en gekweekt op grote bassins rond de Middellandse Zee.
Verkrijgbaarheid
JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |
Vangstgebieden
Bereiding
Dorade Grise is een magere vis, waar de Dorade Rose en Royal mager tot matig vet zijn. De vis kenmerkt zich door een stevige, volle smaak. Alle soorten kunnen uitstekend gestoofd, gebakken, gegrild of gefrituurd worden. Hele dorade in zoutkorst of dorade van de barbecue zijn ook geliefde bereidingen. En bovendien perfect voor de zomermaanden, want je hebt er zo weinig werk aan.
Deze vissoort eet veelal schaaldieren, waardoor hij fijn van smaak is.
Voedingswaarden
Weergave per 100 gram
Energie85 kcal / 356 kj
Eiwit18.50 g.
Koolhydraten0.00 g.
Vet0.70 g.
Verzadigde vetten0.19 g
E.o.v0.12 g.
M.o.v.0.17 g.
Cholesterol73.00 mg
Vezels0.00 g.
Natrium88.00 mg.
Kalium416.00 mg.