Wat heb je nodig
- 1 rondvis
- Keukenschaar
- Schubmes
- Fileermes
- Klein keukenmes
- Keukenpincet
- Snijplank (liefst eentje van plastic)
How to do: fileren van vis
How to do: fileren van vis? Bas van Olphen legt het in een videofilmpje uit voor de echte doe-het-zelver. Maar als je het niet aandurft kun je natuurlijk ook je specialist bij Visspeciaalzaak De Haan vragen om het voor je toe doen.
Wij leggen het voor de thuiskok hier onder uit.
Deze techniek is toe te passen op rondvissen, zoals zeebaars, kabeljauw, heek en zalm, maar ook makreel, mul, koolvis, schelvis, roodbaars, enzovoorts.
Hoe fileer je vis? Stap voor stap:
- Knip alle vinnen met een keukenschaar van de vis. Dit is niet noodzakelijk, maar veilig omdat de vinnen erg scherp kunnen zijn.
- Neem de vis bij de staart en schraap de schubben met een schubmes van de vis af, in de richting van de kop. Doe dit onder stromend water zodat de schubben niet alle kanten op vliegen.
- Snij met de punt van het fileermes de buikwand in, niet te diep, beginnend bij de achterzijde.
- Haal met de hand de ingewanden uit de vis en spoel met koud stromend water de vis aan de binnenkant schoon totdat alle ingewanden en bloedresten zijn verdwenen.
- Houd nu de vis met je ene hand de vis vast terwijl je met je andere hand de vis net onder de kop insnijdt. Doe dit tot op de graat.
- Begin door aan één kant met het fileermes vanaf de kop langs de ruggengraat de vis niet al te diep in te snijden, tot 1 cm.
- Als je bij de staart aankomt wordt de graat dunner: steek het mes horizontaal langs de graat van de vis en leg je andere hand op de vis. De filet komt hier nu los van de graat.
- Snij de filet los aan de buitenkant van de vis.
- Herhaal stap 5 tot 8 met de andere kant van de vis.
- Snij de filets mooi bij en haal eventueel overgebleven graten weg met een keukenpincet. En dan: koken maar!